Австралия обяви мерки срещу вейпинга

02.05.2023
The Guardian

Австралийският министър на здравеопазването обяви мащабна борба с пушенето на вейп, обвинявайки тютюневите компании, че умишлено привличат тийнейджъри, за да създадат следващото "поколение никотинови наркомани", предаде АФП.

Обявена за най-мащабната реформа за борба с тютюнопушенето в страната от десетилетие насам, Австралия ще забрани еднократните вейп устройства, ще спре вноса на версии без рецепта и ще ограничи количеството никотин, което могат да съдържат електронните цигари.

Австралия отдавна е в авангарда на опитите за ограничаване на тютюнопушенето и през 2012 г. стана първата страна, която въведе закони за "обикновени опаковки" на цигарите - политика, която след това бе копирана от Франция, Великобритания и други страни.

Тежките данъци върху продажбите на тютюневи изделия означават, че в Австралия се продават едни от най-скъпите цигари в света - около 50 австралийски долара (33 щатски долара) за кутия от 25 цигари.

Но през последните години Австралия се бори да овладее рязкото увеличаване на развлекателните устройства вейп, особено сред тийнейджърите.

"Вейпинга се превърна в поведенчески проблем номер едно в гимназиите. А в началните училища то става широко разпространено", заяви министърът на здравеопазването Марк Бътлър в откъс от речта си.

"Точно както направиха с тютюнопушенето, Big Tobacco взе още един пристрастяващ продукт, опакова го в лъскава опаковка и добави аромати, за да създаде ново поколение никотинови наркомани."

Хората все още ще могат да използват вейп с рецепта като средство за отказване от цигарите.

"Вейпингът беше продаден на правителствата и общностите по света като терапевтичен продукт, който да помогне на дългогодишните пушачи да се откажат от цигарите", каза Бътлър.

"Той не е продаван като продукт за развлечение - особено за нашите деца."

По данни на Австралийския институт за здраве и благосъстояние Австралия има едно от най-ниските нива на ежедневно пушене в света, но се наблюдава увеличаване на броя на младежите под 25 години, които започват да пушат.

Както Австралийската медицинска асоциация, така и Австралийският съвет за борба с рака похвалиха реформите на правителството.