Турция осъди доклада на Държавния департамент на САЩ за правата на човека

25.03.2023
БГНЕС

Турското външно министерство заяви, че докладът на Държавния департамент на САЩ за правата на човека съдържа невярна информация и необосновани твърдения за Турция, информира Анадолската агенция.

Турското външно министерство направи писмено изявление във връзка с доклада за правата на човека за 2022 г., публикуван от Държавния департамент на САЩ.

В изявлението, публикувано от турското външно министерство, се казва: "Докладът за правата на човека за 2022 г. на Държавния департамент на САЩ, както и през предходните години, съдържа неточна информация, необосновани твърдения и пристрастни коментари за нашата страна. Ние ги осъждаме и категорично ги отхвърляме".

"За сигурността на нашата страна и на нашия регион се води решителна борба срещу терористичните организации, особено PKK/PYD/YPG, FETÖ, DAISH и DHKP-C, в рамките на международното право и правата на човека. Ние не сме съгласни, че нашата справедлива борба е изопачена и не отразява истината в този доклад".

"Турското външно министерство изразява съжаление, че докладът включва само част от 2022-те терористични нападения, извършени от ПКК в нашата страна, и малка част от нарушенията на правата на човека, извършени от организацията в неразкрит мащаб", се казва в позицията на турските власти.

Нарушенията на правата на човека, извършени от така наречените "Сирийски демократични сили" в Сирия, са включени в раздела за Сирия в доклада. Буди недоумение фактът, че не се споменава, че тази структура е под контрола на терористичната организация PKK/PYD/YPG.

"Обръщаме общественото внимание на факта, че този доклад е изготвен от държава, която си затваря очите за дейността на терористичните организации PKK/PYD/YPG и FETÖ, а не само установява "партньорство" с тях. Поставяме под въпрос легитимността и достоверността на този доклад. Отново заявяваме, че този доклад, който очевидно е политически мотивиран и напълно лишен от обективност, не може да бъде приеман сериозно. Приканваме Съединените щати да се съсредоточат върху собствените си постижения в областта на правата на човека", подчертава турското външно министерство.