Акционерите на Credit Suisse заведоха дело срещу банката и ръководството й

17.03.2023
БНР

Акционерите на швейцарската банкова група Credit Suisse в САЩ заведоха дело срещу самата финансова корпорация и нейното ръководство, обвинявайки ги в нарушаване на законите за ценните книжа на САЩ, предадоха редица медии.

„Жалба за колективен иск относно нарушения на федералните закони за ценни книжа от физически и юридически лица, които са придобивали или по друг начин са получавали американски депозитарни разписки на Credit Suisse между 10 март 2022 г. и 15 март 2023 г.“, се казва в делото, заведено в сряда в окръжния съд на Ню Джърси.

Според документа ищците обвиняват банката в подвеждане на инвеститорите, като не е разкрила съществена информация за уязвимости във вътрешния контрол спрямо текущото намаляване на ликвидността и спада на стойността на ценните книжа на компанията. Освен самата група, обвиняемите включват, наред с други, председателя на компанията Аксел Леман, главния изпълнителен директор Улрих Корнер и финансовия директор Диксит Йоши. Твърди се, че банката и нейните ръководители са направили „по същество неверни и подвеждащи изявления“ относно „бизнеса, операциите или перспективите“ на Credit Suisse, което е довело до значителни загуби за инвеститорите на компанията.

В сряда стойността на акциите на една от най-големите швейцарски банки Credit Suisse падна с една четвърт на борсата. По-рано финансовият коментатор и автор на бестселъри „Богат татко, беден татко“ Робърт Кийосаки (той точно предсказа краха на американския банков гигант Lehman Brothers през 2008 г.) каза, че следващата банка, която ще фалира след банкрута на американската Silicon Valley Bank (SVB) ще бъде именно Credit Suise. Банката на свой ред заяви, че ще заеме до 50 млрд. швейцарски франка (около 53,7 млрд. долара) от Централната банка.

САЩ са в контакт с Швейцария относно проблемите на Credit Suisse, но смятат, че те са изолирани и не отразяват ситуацията в световната икономика, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. "В момента разглеждаме случващото се като изолиран проблем. Проблемите не са свързани с настоящата икономическа ситуация, с настоящия икономически климат", каза тя на брифинг за журналисти. Съединените щати приветстват решението на швейцарските власти да предоставят допълнителна ликвидност на банката. "Бих ви насочила към Министерството на финансите. Те са в тесен контакт с швейцарските си колеги точно по този конкретен въпрос, каза тя.