Новият чешки президент глобен от държавата

17.03.2023
banker.bg

Новият чешки президент Петр Павел ще трябва да плати глоба от 60 000 крони (около 2700 долара) заради липсата на данни за спонсори в предизборната президентска кампания, съобщи чешката телевизия.

"Президентът Павел беше глобен от Службата за надзор на икономическата дейност на политическите партии с рекордна сума от 60 000 крони. Глобата беше издадена за непълна информация за спонсори в президентската кампания. Информацията беше потвърдена пред журналисти от служител на тази служба Ян Оутла", казва се в съобщението. Според Оутла в данните за някои спонсори на предизборния фонд на Павел липсва информация, например за тяхното местоживеене и дати на раждане, което е най-често срещаният пропуск в тези документи.

„Ако имате 6000 спонсора и всички те трябва да предоставят данни като адрес и дата на раждане, но един от тях не ви ги предоставя, то ние няма как да ги вземем от тези хора“, коментира Павел в разговор с журналисти, придружаващи го на пътуване до Полша. „Мисля, че всичко това е разбираемо, нямам проблеми с това, защото понякога такива проблеми просто се случват“, добави чешкият президент, който вече плати глобата на 13 март.

Според Оутла това е първият път, когато неговият отдел издава толкова значителна глоба на физическо лице, обикновено само юридически лица са били глобявани в такива суми.