Фед: Борбата с инфлацията не е приключила

02.02.2023
БГНЕС

Федералният резерв забави темпа си на повишаване на лихвените проценти, като намали агресивната си кампания за ограничаване на разходите в условията на понижаване на инфлацията. Той също така сигнализира, че борбата с инфлацията не е приключила.

В края на двудневната си политическа среща централната банка на САЩ обяви повишение на основния лихвен процент с четвърт пункт, с което той достигна целевия диапазон от 4,50-4,75%.

"Инфлацията е намаляла донякъде, но остава висока", се казва в изявлението на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) на Фед, който определя политиката.

Той допълни, че последните показатели "сочат скромен ръст на разходите и производството", тъй като икономическата активност се забавя.

Но "комитетът очаква, че ще е подходящо да продължи да се увеличава целевият диапазон", за да се върне инфлацията с течение на времето към целта на политиците от два процента, се казва в изявлението.

От март 2022 г. насам Фед повиши лихвените проценти осем пъти, включително четири последователни увеличения с по 0,75 процентни пункта, като повиши разходите по заемите с надеждата да намали търсенето.

Целта е да се понижи инфлацията, която миналата година се повиши до най-бързия си темп от десетилетия, но оттогава насам слезе от пика си.

Повишението с 0,25 процентни пункта бележи спад спрямо повишението с половин пункт през декември и по-големите скокове през миналата година.

Но изявлението на FOMC предполага, че повишаването на лихвите ще продължи, като се подчертава, че длъжностните лица са "силно внимателни към инфлационните рискове" на фона на последиците от войната на Русия срещу Украйна.