Трифонов: Не съм разговарял с Радев, той не участва в нашата цел за референдум

26.01.2023

Не съм се виждал с президента Радев. Откакто той е президент може би веднъж съм се виждал. Не сме водили никакви разговори по отношение на идеята ни за референдум. Тя е наша отдавнашна идея, която касае нашата представа за мажоритарни избори.

Радев не знае за тази наша цел, няма никакво участие, той си води президентството, ние си водим това, което ние решаваме, че е правилно.

Това заяви лидерът на ИТН Слави Трифонов, отговаряйки на въпрос дали е имал срещи с президента Румен Радев и дали на тях е обсъждал въпроса за референдум.

Очакваме резултат от 8,5% за партията си на предстоящите избори, коментира Трифонов на брифинг на живо в студиото на телевизията си.

Няма да се коалираме с никого на предстоящите избори. И по принцип това преди изборите за коалициите хич не ми харесва. Ще подам декларация за имотно състояние пред КПКОНПИ, коментира лидерът на ИТН.

Нямам запис, на който Радостин Василев коментира каквото и да е с Кирил Петков, добави Трифонов. Нямам такъв запис, не съм слушал такъв, и това е, каза още лидерът на ИТН в отговор на журналистически въпрос.

По отношение на липсващия милиард, за който Кирил Петков говори по време на интервю, Трифонов каза: "увисна ми мандибулата. Това е абсолютна лъжа, защо го каза - не знам, като беше министър-председател също лъжеше, но това е абсолютна лъжа. Няма такъв милиард, не съм му се обаждал за никакъв милиард и не съм го питал "къде ми е милиарда".

На 21 април е първото ми дело за клевета срещу Петков, добави лидерът на ИТН.

Промяната в резултатите на ИТН е свързана с неудовлетворени очаквания, които е имало от страна на хората към нас. Не направихме правителство, когато бяхме първа политическа сила, отказаха публично - БСП, ДБ, и "Изправи се.БГ" - също. Нямаше как да има правителство в тази ситуация. В следващия парламент можехме да направим правителство, но не стана. Ако влезем в следващ парламент ще направим всичко възможно да бъде работещ парламент, не като този.

На въпрос на БГНЕС дали ще се кандидатира за народен представител, Трифонов коментира, че все още не е решил и тепърва ще мисли по този въпрос.

Новите играчи от ПП заеха тази позиция "АнтиГЕРБ" и станаха по-интересни за гласуване от страна на всеки, който гласува АнтиГЕРБ. Това е една от причините да има такъв сериозен отлив от резултатите на ИТН от преди година и половина. Има голям процент хора, които очакват да дойдат нови хора, които да направят нещо различно, добави Трифонов.

Искам да проведа този референдум за държавното управление, за да може всеки да каже как иска да изглежда политическото управление на страната, след като парламентът изглежда смешен все по-често.

ИТН има за цел да влезе в следващия парламент с достоен резултат, за да има работещо народно събрание, добави лидерът на ИТН.

По темата "Македония": Това беше една от основните причини, заради които Петков вече не е премиер. ПП, ГЕРБ, ДПС, както и БСП и ДБ с неучастието си, свалиха ветото над Македония. Ние бяхме против свалянето на ветото над РСМ, защото единственият начин за принуждаване на северномакедонците, бе като не им махаме ветото. Петков си имаше свой външен министър, собствена политика, и те се на се консултирали с нас. Петков тогава не прие френското предложение, той се скри зад решението на НС по темата, коментира лидерът на партията. Ветото над РСМ трябва да бъде върнато, - до смъртни случаи ли трябва да се стигне, попита още Трифонов.

От партията на Трифонов категорично отказаха да назоват имената на юристите, които я съветват за провеждането на референдума.

На въпрос защо "Има такъв народ" взима пълната си субсидия, Трифонов коментира с въпроса "Аз защо не ни питате защо преди върнахме 4.5 млн. лв. в държавния бюджет"?