Мустафа: България е абсолютно надежден съюзник в НАТО

23.01.2023

България е абсолютно надежден съюзник в НАТО. Гордея се, че сме заедно с вас в този съюз. Това заяви по бТВ посланикът на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, чийто мандат приключва. Посланик Мустафа призова българите да не губят надежда и да останат ангажирани с демокрацията.

„Определено имаше много политически изненади в България през последните няколко години. Те са неразделна част от политиката“, каза тя и се обърна към българските граждани: „Не се отказвайте политиката и демокрацията. Те винаги са сложни и могат да бъдат обезсърчаващи, особено ако сте имали четири пъти избори. Но хората имат власт и трябва да търсят отговорност от лидерите си. Останете ангажирани“.

Според Мустафа корупцията остава сериозен проблем в България. Тя смята, че най-добрата защита е силна съдебна власт. Според нея има закони, които стоят от много години и те могат да се приемат и от сегашния парламент.

„Ако има политическа воля, реформите ще бъдат извършени. Още този парламент може да приеме тези законодателни текстове. Време е съдебните реформи и законодателни текстове не само да бъдат одобрени, но приложени изцяло“, каза тя и добави, че истинската реформа винаги трябва да бъде извършвана от българите.
Херо Мустафа се спря и на отношенията между България и Русия.

„България има специално чувство към Русия. Много българи биха казали, че има негативно руско влияние и то възпрепятства България да бъде независима и да осъществи целия си икономически потенциал“, заяви американският посланик.

Според нея България е направила много през последните месеци, за да намали своята енергийна зависимост от Русия.
„България разчиташе 100% на Русия за ядрено гориво и природен газ. Решението за спиране на газа беше решение на Русия и тя го използва като политическо оръжие. България направи много за диверсификацията и това една добра новина, произтекла от тази неприятна ситуация“, смята посланик Мустафа. Тя високо оцени споразумението, което страната ни сключи наскоро с турската компания „Боташ“.

Посланик Мустафа отбеляза, че хибридните войни размиват границите между войната и мира. „Те сеят съмнение не само в България, но и в целия свят. Много се гордея, че има толкова много организации, които работят срещу тях и ние сме техни партньори“, каза тя.