Водолази извадиха оръдия на над 200 г. край нос Калиакра

05.01.2023
Добрич онлайн

Водолази откриха и извадиха оръдия на повече от 200 години и десетки амуниции от морето край нос Калиакра. Двете железни корабни оръдия са извадени от екип на Центъра за подводна археология, ръководен от директора гл. ас. д-р Найден Прахов. 

Експедицията е част от дълго замислян и успешно реализиран проект на Центъра и Националния исторически музей. Благодарение на подкрепата на Министерство на културата корабните артефакти са спасени и пренесени в Националния исторически музей. 

Тя е продължила 30 часа в трудни условия на 23 декември 2022 г. По първоначален анализ оръдията се датират от края на XVIII – началото на XIX век. Те са били част от въоръжението на линеен тримачтов кораб, потънал при неизяснени обстоятелства на север от нос Калиакра. От съображения за сигурност точното място на откриване на предметите се пази в тайна.

Освен подводно проучване и изваждане от дъното на Черно море на оръдията, в задачите на проекта е включено рентгенографско изследване и консервиране на корабните останки в Централната лаборатория по консервация и реставрация на Националния исторически музей. Отново там през тази година оръдията и други части от инвентара на кораба ще бъдат експонирани в лапидариума.