Втората партида F-16 мина на първо четене в парламента

25.11.2022
Cross.bg

Със 152 гласа “за” и 42 гласа “против” депутатите приеха на първо четене договора за 8 нови изтребителя F-16. БСП и Възраждане се обявиха против ратифицирането на договора за доставка на новите 8 самолета.„Сагата с този унизителен договор продължава с втория етап, изпълняваме всички условия на производителя, плащаме си редовно милиарди, но не получаваме нищо. Тази цена - 1,6 млрд. лв. е прогнозна, тя може да достигне до 3,5 млрд., дори да стигне до 100 млрд. Тези цени са прогнозни и населението ще страда, защото производителят може да промени дължимата сума, когато поиска”, коментира Румен Гечев от БСП. „Никакви резервни части, никакво обслужване. Не са предвидени и клаузи за обезщетяване на потребителя, ако със самолетите настъпят някакви проблеми. От икономическа, политическа и логическа гледна точка ще бъде национално предателство, ако се съгласим с този законопроект”, коментира още той.

Николай Дренчев от "Възраждане" съобщи, че партията няма да подкрепи договора за нови самолети F-16. „Това е една обидна сделка за България, от икономическа, финансова и от гледна точка на националното достойнство”, заяви Дренчев.

На противоположната позиция останаха ГЕРБ и ДБ. „Тази реторика е достойна за правителството на Жан Виденов, в което Гечев беше министър, но не е достойно за една социалистическа партия в рамките на съюзите, в които членуваме”, коментира Атанас Славов от ДБ.

„Надявам се БСП някога да го осъзнаят, че пари за отбрана на една страна винаги са необходими, особено сега като има война в близост до нас”, подчерта Христо Гаджев от ГЕРБ.

„Договорът позволява и предоставя повече въоръжение, повече възможност нашата авиация да изпълнява своята мисия. Този договор укрепва и стратегическото ни партньорство със САЩ. Аз призовавам да гледаме от позицията на следващите 10 години, а не в рамките на година, две. Нека да не пропускаме следващите 10 години, а да дадем най-доброто за нашата армия. Ние имаме нужда от силна, сигурна и стабилна армия, на която да вярваме и да запазим нашата суверенност като държава.” Това заяви и Атанас Славов от ДБ.

„Сигурността минава и през това каква армия имаме, с какви самолети разполагаме, а по тази тема сме много зле. България е важно да използва всички възможности, за да се укрепи нашата отбрана. Ние трябва да имаме дългосрочна стратегия, по която да има обединение от всички партии. Дори "Възраждане" казаха, че няма нищо против ние да имаме модерна авиация и не мисля, че някой ще се противопостави на този приоритет. Трябва да има единство, защото приоритетът да се осигури сигурността на българския народ трябва да е на преден план, а ратифицирането на този договор мисля, че ще го осигури. Трябва да имаме отбрана, която да защити България”, коментира Настимир Ананиев от ПП. „Ние няма да подкрепим закупуването на новата партида самолети не защото не мислим за нашата авиация, а защото този договор не е изобщо в наш интерес. Предварителното заплащане и неясната сума за тези нови 8 самолета е силно притеснително,” отбеляза Димо Дренчев от "Възраждане".