Пеканов: Над 3,7 млрд. лева ще дойдат идните месеци по Плана за възстановяване

11.08.2022
Марица

Трябва да се справяме по-добре и чак тогава ще получим този важен финансов ресурс от Плана за възстановяване и устойчивост. Над 3,7 млрд. лева в идните месеци ще дойдат като суми, ще се опитаме да отключим тези средства. Това заяви заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Целта ни е да подготвим процесите така, че България да е успяла на 100% на поетите ангажименти и когато трябва да ги отчетем пред Брюксел, добави той.

По отношение на ПВУ, 1,3 млрд. евро се очакват да дойдат до края на годината като първо плащане.

Смятам, че ни трябва прозрачност, за да може хората да знаят какво се случва по този план, добави Пеканов.

От 22-те мерки, които трябва да бъдат направени, ние сме изпълнили 21, каза той. Проектът за модернизация в МВР също ще се движи и засега трябва да се намери негов изпълнител, в идните дни ще говорим и с институциите на ЕС, заяви още той.

Пеканов уточни, че, за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да се направят 66 мерки, от които 22 законодателни промени, като някои от тях могат да се приемат в рамките на един закон. „От тези 22, един закон за насърчаване на заетостта е приет, промените в търговския закон бяха приети на първо четене, но процедурата ще започне наново при конструирането на парламента. Законът за противодействие на корупцията сме поели ангажимент да бъде приет до второто плащане от ПВУ, законът за чужденците също се очаква да бъде приет“, коментира още Пеканов.

От ключово значение вицепремиерът по управление на европейските средства посочи приемането на Закона за личния фалит, Закона за обществените поръчки и Закона за електронното управление, който вече е почти готов. Атанас Пеканов уточни, че в рамките на енергетиката има 6 закона, които трябва да бъдат обсъдени, като вече са проведени разговори с министъра и заместник-министрите на енергетиката, като допълни, че има вече работни групи, които осъществяват дейност.

До декември Пеканов отбеляза, че трябва да бъде приет зеленият преход и начинът, по който да се извърши той и продължи, уточнявайки, че Първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост вече е отворена. „Тя е за технологична модернизация и към момента бизнесите имат възможност да кандидатстват за тези средства. Процедурата е в размер на 260 млн. лева, а срокът за кандидатстване е до 21 септември, каза Пеканов.

"Ще работим усилено и за придвижване на процеса за бъдещото влизане на България в еврозоната. В момента светът се намира в една доста турбулентна ситуация и ние не можем да си позволим да чакаме и да останем в периферията. Нямаме време за губене, не трябва да се чудим искаме ли, не искаме ли, за да не останем отново назад," подчерта вицепремиерът, като допълни, че страната има 7 работни групи, които работят за влизането ни в Еврозоната.

Вицепремиерът отбеляза, че освен Плана за възстановяване и устойчивост, предстои стартирането на инвестиционни проекти. Ако всички предвидени проекти се случат, на пазара ще има инвестиции за 3,7 млрд. лева, уточни той.