Двама убити и 14 ранени при стрелба в Осло

25.06.2022

Двама души са убити, а 14 са ранени, някои от които тежко, при стрелба в близост до барове в центъра на Осло, съобщи норвежката полиция. След стрелбатаедин заподозрян е арестуван след стрелбата. Стреляло се е на три места около 1:00 ч. (23:00 ч. по Гринуич в петък), разположени близо едно до друго в центъра на норвежката столица, включително гей бар.

Полицията съобщи за двама загинали и 14 ранени и заяви, че са иззети две оръжия.

"Сега всичко сочи, че има само едно лице, което е извършило това деяние", заяви на брифинг за медиите полицейският служител Торе Барстад.

Въпреки това броят на полицаите в столицата е увеличен, за да се справят с други инциденти, добави той, без да уточни дали става въпрос за терористичен акт.

Полицията е получила първите съобщения в 1:14 ч. и заподозреният е бил арестуван пет минути по-късно, каза той.

Стрелбата е станала в близост до гей-клуба London Pub, джаз-клуба Herr Nilsen и магазин за храна за вкъщи.

Полицейски служители се събраха, за да обсъдят въздействието на стрелбата върху провеждането на прайда в Осло, който трябва да се състои в събота следобед.

Тежко въоръжени полицаи, снабдени с бронежилетки и каски, патрулираха на мястото на стрелбата.

"Той изглеждаше много решителен за това къде се е прицелил. Когато разбрах, че е сериозно, побягнах. На земята лежеше окървавен мъж", разказва пред вестник "Верденс ганг" жена, присъствала на инцидента.

Друг свидетел, цитиран от вестника, споменава за използването на автоматично оръжие - което полицията не потвърждава - и описва ситуацията като "военна зона".

"Имаше много ранени хора на земята, които имаха наранявания по главата", каза той.

Според журналист от радио NRK, присъствал по време на стрелбата, стрелецът е дошъл с чанта, от която е извадил оръжие и е започнал да стреля.

Сред 14-те ранени осем са откарани в болница, а за други шестима се е погрижила медицинска служба.

"Някои от тях са тежко ранени, а други по-леко ", каза Барстад.