Шойгу: Русия създава нови военни бази в отговор на разширяването на НАТО

20.05.2022
Епицентър

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва ще създаде нови военни бази в Западна Русия в отговор на разширяването на НАТО. "До края на годината в Западния военен окръг ще бъдат създадени 12 военни части и дивизии", заяви Шойгу на заседание в телевизионно изказване.

Армията очаква да получи повече от 2000 единици военна техника и оръжия, добави Шойгу.

Военната кампания на Москва разтърси Швеция и Финландия, които - след десетилетия на военно необвързване - решиха да подадат кандидатури за членство в НАТО въпреки предупрежденията на Кремъл.

Освобождаването на Луганската народна република е към своя край. Това каза министърът на отбраната на Русия, армейски генерал Сергей Шойгу, по време на военна колегия.

"Групи на руските въоръжени сили заедно с части на народната милиция на Луганската и Донецката народна република продължават да разширяват контрола си върху териториите на Донбас. Освобождаването на Луганската народна република е към своя край", съобщи той.

Според него въоръжените сили на Украйна, опитвайки се да забавят настъплението на руските войски, не пускат местните жители да напуснат градовете и селата и ги използват като жив щит. "След като е победен на терена, киевският режим се стреми да постигне поне краткосрочни успехи в някои области, като ги представя за големи успехи", подчерта министърът.

От началото на инвазията над 1 милион и 377 хиляди души са евакуирани от опасните райони на ДНР и ЛНР, както и от Украйна в Руската федерация.

"Бих искал да отбележа, че руските въоръжени сили правят всичко възможно, за да предотвратят смъртта на цивилни граждани. За тази цел постоянно функционират хуманитарни коридори. От началото на специалната военна операция в Русия са евакуирани повече от 1 377 000 души от опасните райони на народните републики, както и от Украйна", заяви Шойгу.