95% от турските медии са под контрола на правителството

20.01.2022
OpenDemocracy

Около 95% от турските медии са под контрола на управляващата партия, според годишния доклад на Съвета по печата на Турция, с който „Екзит Нюз“ се запозна. В доклада се отбелязва, че в условията на политическа и икономическа капитулация 2021 г. е била мрачна година за независимите медии в страната. Освен това се казва, че плановете за създаване на медии с "един глас" също са набрали скорост.

"Около 95% от националните медии, както печатни, така и електронни, в момента са под пълния контрол на управляващата власт. За да потиснат "опозиционните медии", държавните органи като Висшия съвет за радио и телевизия и Агенцията за медийна реклама, са наложили трудни условия за оцеляване на независимите вестници и телевизионни компании", отбелязват те.

Проправителствените медии продължават да получават средства от държавата и не са подлагани на административни глоби. През последните години съветът съобщава, че броят на медийните компании е намалял наполовина, което е оставило 12 000 медийни работници без работа.

Икономическите репресии също са се засилили, като глоби в преобладаващата си част са били налагани на опозиционни или антиправителствени медии, а рекламата за тях е била възпрепятствана.

Съветът съобщава, че ситуацията допълнително се влошава от масовото лишаване от свобода на журналисти, нападенията над медийни работници, съобщенията за нападения на полицията над журналисти, блокирането на достъпа до новини и нарастващите ограничения на правото на информация.

Що се отнася до физическите нападения над журналисти, Съветът отбелязва, че те са се увеличили и са станали по-брутални. Те включват нападения над журналисти в пряк ефир, нападения пред домовете им, побой с палки и насилие с огнестрелно оръжие.

По темата за съдебните дела в доклада се посочва, че "Свободите на словото и на изразяване на мнение се считат за несъществуващи по отношение на някои от присъдите през 2021 г.".

Редица журналисти са осъдени на затвор или са им наложени големи административни глоби.

Съветът по печата заявява, че ще продължи "да се бори и да се изправя пред всички предизвикателства, за да постигне правото на свобода на словото и изразяването".

"Съветът по печата на Турция, запазвайки мястото си винаги на предна линия, отправя призив към цялата общност и най-вече към медийните организации, да разкриват пред обществеността реалностите и фактите с всичките им аспекти, да отразяват ситуацията на случващото се в триъгълника "Политика-Мафия-Медии" и призовава да се инициира началото на Операция "Чисти ръце" от самите медии", се отбелязва в доклада.