Проверки за Никулден: Предимно вносната риба има документи

02.12.2021
Dariknews

Преди Никулден инспектори на ИАРА започнаха проверки на рибните магазини на най-големия пазар в Бургас Краснодар. Следи се преди всичко дали не се предлага шаран, който е заловен от бракониери в езерата около Бургас.

„Най- вече шаранът наблюдаваме, тъй като има много риболовни стопанства, регистрирани при нас и рибата отговаря на изискванията за консумация. Нарушенията, на които попадаме най-често нямат документи за произход, защото има дребни търговци, които го набавят и я продават на нерегламентирани магазини, а по шосета и кьошета”, заяви инспектор Никола Късев.

Инспекторите на ИАРА освен на пазара извършват преди Никулден и проверки и на водоемите около Бургас за бракониери.

„През последните 60-70% успяваме да регулираме незаконния риболов и да спрем бракониерската риба на пазара. Основно това, което в момента излиза на пазара незаконно и което не препоръчвам да се купува, е рибата без документи- каракуда, много често и шаран. Иначе тя се лови в бургаските езера. В морето успяхме да се справим с незаконния улов”, заяви изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов.

Прясната риба на пазар „Краснодар” обаче се оказа преди всичко внос.

„Видях го паламуда, но той е замразен, турски е, тъй като в България по Черноморието не излезе. И по документи пише, че е паламуд от Турция! Повечето риба по документи е внос от Испания, Норвегия, Турция, Венецуела”, обясни Олег Райчев- главен специалист в ИАРА. Единствената прясна българска риба на пазара е шаранът, чернокопът и калканът.

Иначе търговците не очакват да има покачване на цената на рибата за Никулден. Даже цената е паднала. Цената на шарана е 6-7 лв. за килограм, чернокопът е на цена от 6 лв. Най-скъпата риба си остава калканът- цената му е 30 лв. за кг.

Утре се очаква проверка да извършат и инспекторите от БАБХ.