Медици в Гърция организират стачка срещу задължителната ваксинация

20.09.2021
Darik news

Профсъюзът, представляващ служителите в обществените болници в Гърция, свиква стачка утре в знак на протест срещу задължителната ваксинация на здравния персонал срещу COVID-19.

Синдикатът ПОЕДИН призова членовете си да спрат работа между 10 и 15 часа и да проведат протестно шествие в 11 часа. Протестиращите ще се съберат пред здравното министерство в Атина, пред министерството за Македония и Тракия в северния град Солун и пред входа на болниците в останалите градове в страната.

В публикувано съобщение от синдиката ПОЕДИН заявява, че принуждаването на здравните служители да се ваксинират е контрапродуктивно, тъй като е увеличило реакциите срещу ваксината.

Профсъюзът отбелязва, че временното отстраняване от работа на служителите, които отказват да се ваксинират, е довело до недостиг на най-малко 7000 служители в обществената здравна система.

Междувременно Гърция ще предостави бустерна доза ваксина срещу COVID-19 на лекарите и останалите здравни служители в предстоящите седмици, заявиха експерти на здравното министерство.

Консултантите вече препоръчаха подсилваща доза от иРНК ваксините за уязвимите групи със съпътстващи заболявания и за лицата над 60 години.

"Бустерната доза не е задължителна", уточни Мариос Темистоклеус, главен секретар в министерството, който отговаря за ваксинацията.

Гърция премина през първата фаза на пандемията миналата година по-добре от редица други страни, но стана свидетел на рязко увеличение на случаите през тази година. Страната регистрира 2126 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените от началото на пандемията достигна 632 908, а жертвите станаха 14 505.