Първа в света Куба започна да ваксинира 2-годишни деца срещу Covid

08.09.2021
Expert.bg

Куба стана първата страна в света, която ваксинира деца от двегодишна възраст срещу Covid-19. За целта се използват произведени в Куба собствени ваксини, които не са признати и одобрени за употреба от Световната здравна организация, предаде АФП.

Комунистическият остров с 11,2 милиона души население има за цел да ваксинира всички деца. Кампанията трябва да приключи преди да бъдат отворени училищата, по-голямата част от които са затворени от март 2020 г.

Новата учебна година започна в понеделник, но дистанционно и чрез телевизионни програми, тъй като повечето кубински домове нямат достъп до интернет.

След като приключи клиничните изпитвания върху непълнолетни на ваксините Abdala и Soberana, Куба стартира кампанията си за имунизиране на деца в петък, започвайки с тези на 12 и повече години.

От днес стартира и ваксинирането на деца между 2 и 11 години.

Към момента и други страни по света ваксинират деца от 12-годишна възраст, а някои провеждат опити при по-малки деца.

Държави като Китай, Обединените арабски емирства и Венецуела обявиха, че планират да ваксинират по-малки деца, но Куба е първата, която го прави.

Чили одобри в понеделник китайските ваксини Sinovac за деца между 6 и 12 години.

Кубинските ваксини, първите разработени в Латинска Америка, не са преминали международна научна партньорска проверка. Те се основават на рекомбинантна протеинова технология - същата, използвана от американските Novavax и френските Sanofi, които също очакват одобрението на СЗО.

За разлика от много други препарати, рекомбинантните ваксини не изискват екстремно охлаждане и за съхранението им не са необходими специални хладилници.

По-голямата част от училищата в Куба са затворени от март 2020 г. Бяха отворени за няколко седмици в края на миналата година, но през януари децата отново преминаха на електронно обучение.

Куба наблюдава огромен брой новозаразени през последните месеци, което оказва натиск върху здравната й система.