Mercer: Животът в София е поскъпнал за година

23.06.2021
БГНЕС

София е станала по-скъп за живеене и работа град, като се изкачва с 15 места от 2020 г. – на 165-то от 180-то, според проучване на Mercer за разходите за живот. Ашхабад, столицата на Туркменистан в Централна Азия, е най-скъпият град за живеене тази година.

Най-евтиният град в света е Бишкек, столицата на Киргизстан, следван от Лусака в Замбия и Тбилиси, Грузия, според проучването на Mercer.

Ашхабад в Туркменистан, Хонконг и Бейрут са трите най-скъпи града в света за живеене и работа на емигранти през 2021 г., според годишното проучване за разходите за живот на глобалната консултантска компания Mercer.

Хонконг се изплъзва от челната позиция, докато Бейрут скача с 42 места, за да се превърне в третия най-скъп град в света в резултат на „тежката и обширна икономическа депресия поради ескалацията на няколко кризи - най-голямата финансова криза в страната, Covid-19 и експлозията на пристанището в Бейрут през 2020 г.”, твърди Mercer.

Повече от половината от 10-те най-скъпи градове през 2021 г. се намират в Азия. Токио и Цюрих падат с по едно място на съответно четвърто и пето място, а Шанхай се класира на шесто, с едно място по-нагоре от миналата година. Сингапур се премесва от пето място на седмо. Топ 10 на най-скъпите градове се заключва от Женева на осма позиция, следвана от Пекин и Берн.

Класацията от 209 града измерва сравнителните разходи за повече от 200 артикула, между които жилище, транспорт и храна. Тазгодишната класация показва как Covid-19 е разклатил индекса, докато страните продължават да се борят с икономическите последици от пандемията.

Но това е добра новина за емигрантите в Дубай и Абу Даби, където цената на живота е спаднала поради диверсификацията на икономиката на ОАЕ, която е намалила влиянието на ниските цени на петрола върху брутния вътрешен продукт и впоследствие дефлацията.

Икономиката на ОАЕ продължава да се възстановява от предизвиканото от пандемия забавяне, подпомогнато от мерки за икономическа подкрепа на стойност 388 милиарда Dh. Правителствените инициативи, включително визи за чуждестранни пенсионери и разширяването на 10-годишната схема за златни визи, за да насърчи чуждестранните специалисти да се установят в страната, също са спомогнали за подобряване на инвестиционните настроения.

Проучването на Mercer помага да се определят разходите за чуждестранни пакети за служители по международни задачи, които зависят от фактори като колебания във валутата, инфлация на разходите за стоки и услуги и нестабилност на цените за настаняване.

„Разходите за живот винаги са били фактор за международното планиране на мобилността, но пандемията е добавила изцяло нов слой сложност, както и дългосрочните последици, свързани със здравето и безопасността на служителите, дистанционната работа и политиките за гъвкавост, наред с други съображения”, каза Иля Бонич, президент и ръководител на стратегията на Mercer.

Слабостта на долара е понижила разходите за емигранти в САЩ, въпреки нарастващите разходи за стоки и услуги. Ню Йорк е класиран като най-скъпият град в САЩ, следван от Лос Анджелис, Сан Франциско, Хонолулу и Чикаго, устаноява проучването на Mercer.

Междувременно засилващото се евро е довело до изкачване на няколко европейски града в класацията, като Париж се издига до 33-то място. Великобритания остава стабилна, като Лондон (18) и Бирмингам (121) се издигат съответно само с едно и осем места. Рим е на 47 – покачване от 65 през 2020 ., Берлин е на 60-то – от 82, Мадрид – на 67-мо – от 87-мо, Прага – на 90-то – от 97-мо, Атина – на115-то – от 138-мо, Тирана – на 152-ро – от 163, Букурещ – на 160-то – от 174-то, Белград – на 163-то – от 183-то.

„Градовете в Обединеното кралство остават относително стабилни в класацията тази година, поради ниската инфлация и факта, че паундът остава силен спрямо всички основни валути по време на пандемията“, каза Кейт Фицпатрик, лидер на глобалната практика за мобилност на Mercer за Великобритания и Ирландия.

В Азия индийският Мумбай е най-скъпият град, въпреки че е спаднал с 18 места в тазгодишния индекс поради относително слабата индийска рупия в сравнение с други градове в класацията, според Mercer

Австралийските градове са се покачили в тазгодишния индекс, когато местната валута се е повишила спрямо щатския долар. Сидни е най-скъпият град в Австралия за международни служители, след като скача с 35 места, за да се класира на 31-во място в индекса, следван от Мелбърн, който се изкачва с 40 места до 59-то място.