Ирак е безсилен пред все по-явното военно присъствие на Турция

07.05.2021
Azernews

Властите в Багдад отново протестираха срещу все по-видимото военно присъствие на Анкара, докато тя води операции срещу признатата от Запада за терористична организация ПКК, пише "Ал Монитор".

През изминалите дни турският министър на отбраната Хулуси Акар посети база в Иракски Кюрдистан заедно с началника на отбраната Яшар Гюлер и командира на сухопътните войски Юмит Дюндар. Там Акар научи, че в последната операция в пограничен район са убити 44 бойци.

Това предизвика гнева на иракските власти. Управляващият турското посолство получи протестна нота заради "нарушаване на суверенитета на страната".

Турция казва, че уважава иракския суверенитет, но е решена да осъществи нова военна операция, за да изкорени намиращи се на иракска територия бойци на ПКК. Презграничните действия са факт от десетилетия, но в последните няколко години са все по-активни.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу вече обяви, че Анкара създава нова база в Метина, недалеч от границата, за да следи как се придвижват бойците между базите си по границите с Ирак и тези по-близо до Сирия. "Ал Монитор" цитира източници от ПКК, според които силите на администрацията на иракските кюрди са участвали в операцията (но пешмергите отричат).

Миналия месец турска база близо до Мосул бе обстрелвана с ракети насред спекулации, че Турция планира офанзива в Синджар, а той е важен по пътя към Североизточна Сирия. Подобна операция може да е деликатен момент, тъй като районът е оспорван между Багдад и Иракски Кюрдистан.

Сред кюрдите в Ирак междувременно се увеличава гневът срещу Анкара и заради смъртта на цивилни при турски бовбардировки. Към властите в Ербил има критика, че не успяват да се справят с Турция, а дори са в съглашение с нея срещу събратя кюрди.