Турската икономика с 6% ръст през първото тримесечие на 2021 г.

07.05.2021

Турският финансов министър Лютфи Елван заяви, че очаква Турция да отчете ръст на икономиката си между 5,5% до 6% през първото тримесечие, предаде Анадолската агенция.

В телевизионно интервю Елван каза, че икономическата активност се е възобновила през първото тримесечие на 2021 г., особено в индустриалния сектор, а производството и търговията сега са в по-добро състояние, отколкото през периода преди кризата.

Индустриалният и селскостопанският сектор се представят много добре по отношение на производството, каза той, отбелязвайки, че Турция влиза силно в 2021 г. благодарение на антикризисните икономически мерки.

Турският финансов министър посочи, че от тази година се икономически подем в световен мащаб, като половината от растежа на турската икономика ще дойде от външната търговия през 2021 г.

Като заяви, че резултатите от износа през първото тримесечие също са били много добри, Елван заяви: "Когато в еврозоната растежът е с 1 единица, нашият износ се увеличава с 4-4,5 единици”.

„Стратегическото местоположение на Турция, квалифицираният човешки ресурс, младото и динамично население, както и сключването на споразумение за митнически съюз с ЕС ни осигуряват много сериозно предимство”, каза Елван.