Камелия Нейкова е новият председател на ЦИК

07.05.2021
OFFnews

Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия. Това обяви президентът Румен Радев. Нейкова ще замени Красимир Ципов, който беше оттеглен по-рано от ГЕРБ. Партията на премиера в оставка ще има заместник-председател в ЦИК. Това е Димитър Димитров.

Всички партии с изключение на ГЕРБ, които участваха в консултациите при държавния глава, се обединиха около тезата, че с решението си да оттегли кандидатурата на Ципов за председател ГЕРБ се опитват да саботират изборния процес.

„Оттеглянето на Красимир Ципов е опит за саботиране на изборния процес. Виждаме последователна дейност на ГЕРБ в тази посока. Те затрудняват това, което предстои, отговорността е тяхна. Ако ГЕРБ не излъчат председател на ЦИК, очаквам другите партии да го направят. БСП има решение да не издигне председател“, каза в началото на дебата Иван Иванов от левицата.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на „Има такъв народ“, заяви, че логиката е ГЕРБ като най-голяма политическа партия да издигне председател на избирателната комисия.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, отбеляза, че са притеснителни мотивите, с които ГЕРБ оттеглят своята номинация. Той посочи, че ДПС ще се съгласят с каквито и да са предложения за председател на ЦИК, но тя може да функционира и без председател, докато се назначи такъв.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов припомни, че през целия период след изборите от ГЕРБ се опитват да твърдят, че имат определени права като най-голяма партия.

„Това че една партия е получила най-много гласове не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея не може да се работи. Не може да има диалог на всяка цена. ГЕРБ се опитва да създаде хаос и да вади аргументи, че може да управлява в този хаос“, добави той.

Иванов заяви, че Борисов взима за заложник демократичния процес. „Време е това да спре. „Демократична България“ не може да излъчи кандидат за председател на ЦИК, защото нашите двама кандидати не са с юридическо образование“, добави той.

Председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова заяви, че е абсурдно партията, която пледира за принципност да нарушава процедурите, правейки предложение за заместник-председател на ЦИК извън всякакви срокове.

„Вие нарушавате правилата, подавайки друго име извън всякакви срокове. Това се прави с цел да бламирате процеса на съставяне на ЦИК. Неуважението и нарушаването на правилата трябва да бъдат санкционирани. Не може в президентската институция някаква политическа формация да си сменя мнението, след като беше подписан протокол. Не сме длъжни да се съобразяваме с прищевките на вашия лидер“, каза Манолова.

Президентът Румен Радев призова участниците в консултациите да бъдат толерантни и да оставят дебатите за парламента. Той още веднъж напомни, че тук са се събрали по организационен въпрос.

Десислава Атанасова от ГЕРБ отхвърли всички обвинения. Тя заяви, че няма да влиза в дебати с партии като „Има такъв народ“, чийто лидер дори не се е появил в НС.

„Не желая да влизам в тона на колегите. Да се говори за мълчание е абсурд, след като Слави Трифонов дори не се появи в НС. Темата за токсичност не е във връзка с тази процедура, това може да се случи отпред на жълтите павета, но побързайте, защото вашата политическа импотентност не можа да създаде правителство и работещ парламент“, каза още Атанасова, обръщайки се към „Демократична България“ и останалите парламентарно представени партии.

Тя подчерта, че ГЕРБ са предложили 4 членове на ЦИК. „Спазваме закона и процедурата, не държим да имаме председател. ГЕРБ е готово да не получи представител в ръководството. Отговорността за изборните правила и за ЦИК трябва да бъде на тези, които изработиха тези правила“, добави Атанасова.

Президентът Радев констатира, че има сериозен процедурен проблем. Той призова ГЕРБ да не неглижират закона.

Юридическият съветник на държавния глава проф. Емилия Друмева разясни, че не може да има ЦИК без председател. Така тя отговори на поставения въпрос от страна на Тошко Йорданов.

В тази ситуация Радев призова по-малките партии да имат куража да предложат председател на ЦИК.

Мая Манолова предложи на обсъждане Камелия Нейкова, която има необходимия опит. Нейната кандидатура не срещна възражения и в крайна сметка от "Има такъв народ" издигнаха официално за председател на ЦИК Камелия Нейкова. Това бе направено от Виктория Василева.

Камелия Нейкова ще бъде председател на ЦИК, заяви Румен Радев и добави:

„Димитър Димитров от ГЕРБ ще бъде заместник- председател на ЦИК. Благодаря ви за отговорността в срок да бъде излъчена новата ЦИК. Надявам се, че „Има такъв народ“ няма да снеме доверието си към своя кандидат. Ще ви помоля да подпишете протокола“.

С това консултациите при държавния глава приключиха.