През септември Пфайзер ще кандидатства за детска ваксина

05.05.2021
Associated Press

Pfizer ще кандидатства през септември пред американския лекарствен регулатор за извънредно разрешение на нейна ваксина за деца на възраст между 2 и 11 години. Това съобщи компанията във вторник пред анализатори от Уолстрийт и журналисти.

През август е възможно да бъдат обявени и клинични данни за безопасността на ваксината при бременни жени. Освен това още през май - вероятно през следващата седмица - Pfizer планира да поиска от FDA да смени извънредното разрешение за 16-85-годишните с пълноценно пазарно одобрение на продукта.

Последното би позволило продажби директно на потребителите, а не само на правителството и институции. Процедурата може да отнеме месеци, но одобрение би премахнало както съмненията на мнозина в качествата на ваксината, така и неяснота пред бъдещето ѝ, тъй като в статутът ѝ в момента е такъв, че може да бъде спряна, щом е отминала извънредната ситуация, създадена от пандемията.

В САЩ промяната в статута би позволила и на училища, университети, компании, правителствени агенции и други да изискват ученици, студенти и персонал задължително да са ваксинирани, за да се върнат на работа. Рупали Лимайе, изследовател на общественото здравеопазване в университета "Джонс Хопкинс", обяснява за "Ню Йорк таймс", че в САЩ наближава изчерпване на желаещите да чакат на опашки, за да си поставят дози, и предстои нов и важен тласък в кампанията за ваксиниране.

Изпълнителният директор Албърт Бурла съобщи, че в петък е предоставил на FDA нови данни, с които разчита да убеди регулатора, че ваксината може да се съхранява в обикновен аптечен фризер, а не в специални камери за дълбоко замразяване. Освен това във фризер продуктът можел да стои до 4 седмици, а не 5 дни, както е сега. През август се очакват данни дали ваксината можеда се съхранява така до 10 седмици, което значително би улеснило превозването и разпространяването ѝ.