Автомобилните гиганти в САЩ възобновяват производството на 18 май

28.04.2020
Reuters

General Motors, Ford и Fiat Chrysler обявиха, че може да възобновят производството си в САЩ на 18 май. Представители на трите компании на 18 март обявиха спирането на производството в Северна Америка поради епидемията от COVID-19. 

Лидерите на трите автомобилни гиганта в САЩ – General Motors, Ford и Fiat Chrysler – предварително се съгласиха да възобновят частично производството на 18 май в заводите си на територията на страната, спрени поради разпространението на новия коронавирус. Това съобщи електронната версия на „Уолстрийт Джърнъл”.

Според източници на изданието това решение е взето след консултации с Обединения съюз на работниците в автомобилната индустрия и губернатора на Мичиган, където се намират много от производствените съоръжения на тези компании. Както се отбелязва в публикацията, представителите на профсъюзите настояха работата да бъде възобновена едва след като бяха предприети редица мерки за предотвратяване на разпространението на инфекцията сред персонала.

Представители на General Motors, Ford и Fiat Chrysler на 18 март обявиха спиране на производството в Северна Америка поради епидемията. Ръководството на автомобилните гиганти подчерта, че до възобновяването на заводите служителите ще получават обезщетения за безработица и плащания от компаниите.

Според университета Джонс Хопкинс, който прави изчисления въз основа на информация от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 985 000 случая на коронавирусна инфекция, загинали са над 55,9 хиляди души.