Полските работници късат с Великобритания, местят се в Германия

26.11.2019
БГНЕС

Полските емигранти заменят предпочитаната си дестинация Великобритания със съседна Германия. За пръв път от над 10 години полските работници в Германия са повече от тези на Острова.

"Тук плащат повече, има по-добри осигуровки, по-малко работни часове, времето е по-хубаво и е по-близо до Полша.", пише в реклама на Университетската болница в Дюселдорф, насочена към медицински сестри от Полша.

Според Камил Волчик, който е посредник за намиране на работници от Полша, германските компании активно се опитват да привлекат тези професионалисти, които напускат Великобритания заради Brexit.

"Германците се отказаха от идеята да накарат поляците да научат добър немски. Вече има все повече възможности да започнеш работа в Германия с английски език.", казва Волчик.

Опитите на германските работодатели очевидно са успешни. Полските работници във Великобритания са намалели с 98 хиляди и вече са 695 хиляди.

Тези в Германия са 706 хиляди, с което страната заема първото място като най-популярна дестинация за емигриращите от Полша работници.

Поляците са втората най-голяма група чуждестранни работници в Германия след турците.