Tesla отваря голям завод в Европа

15.11.2019
Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви официално, че компанията му за производство на електромобили планира да изгради голям завод и център за инженерни дейности и дизайн в Берлин, пише CNBC.

Това ще е четвъртият подобен обект на Tesla. Първата Gigafactory беше построена в Невада, втората, в която се произвежда оборудване за зареждане на електромобили и друга електроника, е в Бъфало, Ню Йорк. Компанията планира да произвежда соларни панели с марката Tesla там някой ден. Планиран е и трети завод за коли в Шанхай.

"Със сигурност всички знаят, че германските инженери са невероятни. Това е част от причината да разполагаме Gigafactory Europe в Германия. Освен това ще създадем инженерен и дизайн център в Берлин, тъй като Берлин има едно от най-доброто изкуство в света“, коментира Мъск. Запитан за повече подробности, предприемачът обясни, че заводът ще се намира в близост до новото летище в района на Берлин.

Мъск обяви новините по време на церемония по награждаване в Германия. Той получи приза „Das Goldene Lenkrad” от Bild, вестник, притежаван от Alex Springer.

От години Мъск говори за целта на Tesla да изгради европейски завод. През 2016 г., след като придоби германската фирма Grohmann Engineering, главният изпълнителен директор предположи, че европейският завод на компанията му ще бъде в Германия.

Приходите на Tesla в САЩ за третото тримесечие се свиха. Но тези в европейските страни записаха ръст през първите три тримесечия на 2019 г., въпреки забавянето на целия пазар за нови коли в региона.

Изграждането на завод в Европа ще позволи на Tesla да избегне сложността на износа на коли от Съединените щати към Стария континент и ще ѝ помогне да заобиколи несигурностите, свързани с търговската война и митата.