Дания и Португалия облекчават влизането на българи от днес

01.05.2021
Reuters

Дания и Португалия облекчават влизането на български граждани от днес, съобщиха от Министерството на външните работи. От днес до полунощ на 16 май Португалия отменя задължителната 14-дневна картина за пристигащите от България. До тук се стига, след като отчетените в България през последните 14 дни случаи са средно по-малко от 500 на 100 000 души.

Всички пътници, независимо от гражданството, пристигащи на континенталната част на Португалия, трябва да представят преди качване на самолета отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа предварително. Изключение от това изискване се прилага за деца до 24-месечна възраст.

Пристигащите по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, трябва да попълнят формуляр. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

В същото време Дания разреши влизане в страната без тест за COVID-19 на ваксинираните граждани от България. Облекчението важи и за всички останали пристигащи от ЕС и Шенгенското пространство, които са се ваксинирали с две дози.

За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на две дози от ваксината срещу COVID-19, както и изтичането на 14-дневен период след поставяне на последната доза. В документа следва да са написани имената и рожденната дата на ваксинираното лице, както и името на ваксината.

Пристигащите в Дания от държави-членки на ЕС и на Шенгенското пространство, които не са ваксинирани, следва да продължат да представят необходимите документи, доказващи "уважителна" причина, за да бъдат допуснати на територията на Дания, както и негативен антигенен или PCR тест за COVID-19, направен в рамките на 48 часа преди полета или преди пресичането на датската граница.

Това изискване се отнася също така и за транзитно преминаващите през Дания чужди граждани, идващи от страни-членки на ЕС и на Шенгенското пространство, попадащи под категорията "оранжев" код.