И БСП връща мандата веднага, ще има нови парламентарни избори през юли

01.05.2021
БГНЕС

На закрит пленум днес Националният съвет на БСП е взел решение мандатът за съставяне на правителство, който социалистите ще получат от президента Румен Радев на 5 май, да бъде върнат веднага. Решението е взето със 108 гласа "за" и с пет - "въздържал се" след дебат, при който са обсъдени различни варианти, в т.ч. и да се направи опит за съставяне на правителство.

Това значи, че и последният мандат за съставяне на правителство ще бъде неуспешен. Първата политическа сила ГЕРБ-СДС държа мандата няколко дни, но го върна неизпълнен, след като никой не пожела дори да преговаря с кандидата за премиер, а партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" върна мандата веднага.

Така президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, за премиер в което се споменава и името на секретаря на президента Румен Радев по сигурност и отбрана ген. Стефан Янев, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори, които вероятно ще бъдат на 11 юли (между разпускането на парламента и деня на изборите трябва да има два месеца, а в България се гласува само в неделя - бел. авт.). Така 45-ият парламент, който вече прие промени в Изборния кодекс, вероятно ще заседава само още два пъти.

Вариантите на БСП
За връщане на мандата се е обявило и тясното ръководство на БСП - Изпълнителното бюро, като е коментирано, че трябва да се обясни на избирателите, че опит за съставяне на правителство значи коментари за подкрепа от ГЕРБ и ДПС, а БСП не може да се коалира с тях. Освен това на "Позитано" 20 смятат, че при нови избори БСП, подкрепата за която сега се срина и стигна само за 43 депутатски мандата при 80 в миналия парламент, ще подобри резултатите си.

За някои пленумът е исторически, а за други - решението било ясно. Според социалисти обаче имало и мнения, че трябва да се направи опит за правителство, дори и само за да се покажат експертите, да се продължат антикризисните мерки и да се направи опит за преизчисляване на пенсиите чрез актуализация на бюджета. Подобно становище изказал един от ключовите участници в ръководството - Румен Овчаров.

Лидерът Корнелия Нинова обаче защитила мнението да не се бави връщането на мандата, макар и да са обсъждани варианти и за партийно, и за експертно правителство, които накрая са отхвърлени. Повечето участници в пленума също защитили позиция, че мандатът трябва да се върне и то веднага.

Какво обясни Нинова
След като обяви официално решението на пленума на БСП, пред журналисти Корнелия Нинова обвини новите партии в парламента "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", че нямали политическа култура и демонстрирали, че всеки е срещу всеки. Заради това дори и временно правителство на социалистите били невъзможно, освен ако БСП не се съгласи на подкрепа на ГЕРБ и ДПС, което по думите й е неприемливо. Затова БСП решила да не губи време да си прави пиар, а да върне мандата веднага.

Корнелия Нинова обяви, че решението на БСП е шанс президентът Румен Радев да поеме управлението на страната със служебен кабинет. Според нея всеки изгубен ден в опити за правителство в този парламент означава, че Бойко Борисов и моделът му продължават да са на власт.

Накрая лидерът на БСП обяви, че отговорността за новите избори е на новите партии в парламента, на които хората възложили надежди, които били пропилени.

Какво предстои
Така на 5 май ръководството на парламентарната група на "БСП за България" ще вземе и върне веднага мандата на президента. Държавният глава ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне парламента и да насрочи нови избори, като вероятната дата е 11 юли.

Вотът обаче ще се организира от състояща се от 15 членове нова Централна избирателна комисия, която трябва да бъде назначена до 14 май по процедура, определена от държавния глава, като кандидатите отново се предлагат от партиите, но само тези в 45-ия парламент. На предсрочните избори в страната ще се гласува само с машини в секциите над 300 избиратели, а няма да има възможност и за гласуване с бюлетина, както досега.

Така 45-ият парламент вероятно ще заседава само два пъти - на 5 и на 7 май, като в програмата се очакват основно пиарски предложения - намаляване на субсидията на лев на глас, увеличаване на всички пенсии, създаване на комисия, която да разследва случая "Росенец".