Нови правила за влизане в страната и още облекчения на COVID мерките са в сила от днес

01.05.2021
БГНЕС

От днес (1 май) има три начина да бъде отменена задължителната карантина при влизане в България. Забранено е на чужденци от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Българите, които се връщат оттам са под задължителна десетдневна карантина.

От началото на май отпадат ограничения при пазаруването, както и при спортуването на деца. Така на практика мерките срещу разпространението на COVID-19 в страната се свеждат до: намален капацитет в помещенията при редица браншове, забрана за свиждания в болниците, да се събират до 15 души на частни тържества, забрана за публика при тренировки и състезания на закрито и изисквания за еднопосочно движение на пазарите - да не се срещат влизащите и излизащите.

Три възможности за отмяна на карантина
Карантината при влизане в България може да бъде отменена, ако пътуващият представи ваксинационен сертификат, който показва, че:
- ваксината е на един от деветте производителя, изброени в заповедта на министъра на здравеопазването
- ваксинационният цикъл (има ваксини в една, и в две дози) е завършен поне 14 дни преди пътуването
Карантината може да бъде отменена и ако се докаже преболедуване от COVID-19. Доказването става не с болничен документ, а с положителен резултат от два вида тестове, като изследванията за антитела не са сред тях:

- PCR тест, направен най-рано 15 дни и най-късно шест месеца преди пътуването до България
- антигенен тест, чийто производител трябва да е сред одобрените в заповедта, направен най-рано 15 дни и най-късно шест месеца преди пътуването до България
Карантината може да бъде отменена и с предоставяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус. Възможностите са три:

- PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането в България
- PCR тест, направени до 24 часа след пристигането в България
- антигенен тест (от одобрените в заповедта производители), направен до 48 часа преди пристигането в България
Тези, които не предоставят документи за нито една от изброените възможности, полежат на задължителна десетдневна карантина.

Забрана за влизане
От 1 май е забранено влизането на чужденци от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Не е забранено влизането от тези държави на българи, както и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване. Те обаче подлежат на задължителна десетдневна карантина, която няма възможност да бъде отменяна.

Държавите и териториите в Африка, от които не е забранено влизането за никого, а карантината при пристане от тях може да бъде отменена по изброените горе начини, са: Египет, Алжир, Мароко, Мали, Нигер, Чад, Судан, Еритрея, Етиопия, Сомалия, Централноафриканска република, Габон, Конго, Нигерия, Бенин, Того, Кот д'Ивоар, Либерия, Сиера Леоне, Гамбия, Сенегал, Буркина Фасо, Южен Судан, Гвинея, Гвинея Бисау и Мадагаскар.

Отпадат още мерки
От 1 май отпада изискването от 08.30 до 10.30 в хранителните магазини да пазаруват само възрастни хора. От същата дата отпада и забраната за тренировки и състезания в колективните спортове (индивидуалните отдавна са разрешени) на хора до 18 годишна възраст, с изключение на картотекираните към спортни федерации. 

Важи обаче изискването тренировките и състезанията на закрито при всички възрастови групи да се провеждат без публика. На открито е разрешено да има публика, като трябва да са заети до 30% от възможните места, но не повече от 1000 души на сектор. Помежду си те трябва да спазват дистанция от поне 1.5 метра и да носят маски (но не и шалове или шлемове), които да покриват носа и устата.