Десетки са прегазени до смърт на религиозен празник в Израел

30.04.2021
Reuters

Поне 44 души са загинали и над 150 са ранени след струпване на десетки хиляди ултраортодоксални евреи за празник в Израел. Трагедията се разигра на годишния фестивал Лаг Баомер до мястото, където е погребан равин от II век.

Според очевидци причината е струпване на хора в тесен проход към трибуните за тържествата, на които цяла нощ има молитви и песни. Метална рампа на това място се оказала толкова хлъзгава, че хората започнали да падат един върху друг като блокчета от домино.

Мнозина са е задушили или са били прегазени от тълпата, като сред жертвите и ранените има и деца.

Спасителни екипи казват, че не са виждали нищо подобно в работата си и техни членове са се нуждаели от помощ от психолози на място. Освен линеките на Маген Давид Адом са привлечени и военни хеликоптери и отряди на армията за издирвателни и спасителни мисии.

Събирането на планината Мерон е станало въпреки забраните и ограниченията, които властите опитаха да наложат. Ортодоксалните евреи са сред най-големите противници на ваксинирането и мерките срещу пандемията, въпреки че починалите и заразените с COVID-19 в техните общности да са в пъти повече.

Според различни източници в района вероятно са се събрали до 100 хиляди души и дори след трагедията е имало сблъсъци с полицията на желаещи на всяка цена да стигнат до святото за тях място.

От първоначалните описания вина може да имат и действията на полицията, която е закъсняла с премахването на заграждения за контролиране на множеството. В района за фестивала обикновено се палят големи огньове, но този път заради пандемията тази част от празника е била отменена и събралите се са били насочвани по специални коридори, в които изненадващо се образували задръствания.

За това, че има тежък инцидент се разбрало минути след началото му, когато се задействала алармена система за разпръскване на хората. Мнозина първоначално помислили, че има бомбена заплаха или нещо подобно.