Изгодни ли са жилищата за 1 евро в Италия?

16.09.2019
БГНЕС

Сигурно сте попадали на любопитните и доста примамливи оферти в Италия, които предлагат къща или апартамент в Италия само срещу едно евро. Те се появяват миналата година, а в момента се рекламират твърде агресивно, с цел да раздвижат икономиката и да спасят селцата от обезлюдяване, пише "Труд".

Къде е уловката?
Местното население в италианското село Ололай, което се е стопило наполовина само за две години, е решило да обяви разпродажба на домовете си. Ако не се замисляш защо го правят, как изглеждат жилищата и колко ще ти излезе ремонтът им, няма да хванеш уловката в офертата. Но, уви, всеки си мечтае за дом в Южна Италия и не си прави сметка какво ще му коства това.

Най-много евтини оферти има в Сицилия, като само в Мусомели те са над 150. В с. Ололай, в Сардиния, бяха обявили за продан 200 жилища за 1 евро. Интересът към малкото селце е бил голям и около 100 души от цял свят, включително Русия и Австралия са огледали имотите, но отивайки на оглед, хората установяват, че за да реновират домовете, трябва да заделят между 20 хил. и 25 хил. евро. Въпреки лошите условия на домовете, вече са продадени около 20 жилища на нови собственици – швейцарци и французи.

Изоставени заради земетресение
За вида на имотите за едно евро в Италия разказва репортерът от Business Insider Том Мурай, който прави обиколка на италианското градче Самбука ди Сичилия, което е само на 40 км път до плажа на Средиземно море. С помощта на местен гид, двамата обиколили десетки домове, които са в аукцион, вече продадени или вече ремонтирани и обзаведени. Оказва се, че причината за обезлюдяването на домовете в града, е земетресение през 1968 г., при което са загинали 231 души. След бедствието повечето собственици изоставили къщите си, за да построят нови, по-луксозни с парите от застраховката на имота.

Още скрити разходи
Състоянието на жилища за символичната сума, е меко казано лошо – стените са голи, на места дори има дупки в покрива, липсва облицовка на пода, руши се външната фасада, а здрави прозорци почти няма. Мурай описва в своя материал, че където е останало нещо от обзавеждането, то определено е за кофата. Къщите в местността са зидани със стар камък, в арабски стил, за който е характерна облата форма на стените. Жилищната площ на имотите за едно евро е между 60 и 150 кв. метра, а ако имате късмет, ще попаднете и на жилище с тераса, с изглед към града.

Допълнителни такси
Според италиански адвокати, които разясняват как се случва нотариалното прехвърляне на имота, е нужно да представите проект за преструктуриране на имота в рамките на година от покупката. Инвестицията за ремонт възлиза между 20 хил. и 25 хил. евро. Купувачът трябва да плати всички такси по нотариалната сделка. За да започне ремонтът на имота, e нужно разрешително от строителния контрол в града, което се издава за около два месеца.