Предлагат строги мерки в цялата страна срещу COVID-19 от петък

24.11.2020
БГНЕС

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, няма да издържат лекарите ни, сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност, но не може да си позволим да губим живота на пациенти, на лекари, на учители. Сега е време да се държим един за друг.

Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата.

С тези думи здравният министър проф. Костадин Ангелов анонсира предложението за по силни и строги мерки в цялата страна, които да влязат в сила от петък. 

Здравният мнистър съобщи, че днес е направил предложенията пред премиера и пред коалиционните партньори. Предложих тези мерки да влязат от петък, 27 ноември. Те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет и ще вземем решение, заяви той.

"Предложих удължаване срока на извънредната противодепидемична обстановка с 4 месеца, до края на месец март 2021 година.

Преустановяване на присъствените занятия, стажове, практики във всички университети, училища, детски градини, ясли, извънкласни занимания и дейности по интереси.

Ще предложа преминаване на обучение в електронна среда за всички образователни институции в страната, заяви още Ангелов.

Преустановяване работата на всички търговски магазини, тип мол, заведения за хранене, ресторанти, сладкарници и др., с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, банки, застрахователи, пощи.

Заведенията за хранене ще могат да работят само за доставка на храни по домовете.

Спиране на всякакви вид спортни мероприятия, също така конгресни и частно организирани тържества.

Продължаване на забраната да работят барове, дискотеки и нощни клубове.

Няма ограничение в дейността на обществения транспорт.

Поставяне на КПП-та и ограничение на движението между градовете няма да има, уточни Ангелов и добави, че тази мярка е доказала своята неефективност във времето."