НАТО планира създаване на нов космически център в Германия

21.10.2020
БГНЕС

Министрите на отбраната на НАТО смятат да създадат нов космически център на алианса в авиобазата в Рамщайн, Германия. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди видеоконференция на министрите на отбраната на страните от алианса на 22-23 октомври.

“Очаквам утре да бъде постигнато споразумение за създаването на нов космически център в авиобаза Рамщайн в Германия”, каза той.

“Конкуренцията в космоса нараства всяка година, като страни като Русия и Китай разработват системи, които могат да „заслепят“, деактивират или свалят сателити. Космосът е от съществено значение за способността ни да се ориентираме, да общуваме и да научим за изстрелването на ракети. Нужни са ни надеждни системи за сателитни комуникации. Очаквам утре министрите да се споразумеят за създаването на нов космически център на НАТО под командването на ВВС на НАТО в Рамщайн, Германия”, каза той.

Столтенберг обясни, че това ще бъде център, който ще предоставя подкрепа на НАТО със сателитни изображения и ще споделя информация за потенциални заплахи за сателити на членовете на алианса. Той също така подчерта, че “не става дума за милитаризиране на космическото пространство”.